Какво е Content ID в YouTube?

Content ID е системата на YouTube, която следи за неправомерното използване на матерали, защитени с авторски права. Тоест ако използвате музика или видео, чиито права не притежавате, то Content ID системата ще ви засече и са възможни няколко сценария, в зависимост кой държи авторските права. Собствениците на авторски права решават какво да се случи, когато съдържанието на видеоклип в YouTube съответства на произведение, което те притежават. Когато това се случи, видеоклипът получава искане по Content ID.


Собствениците на авторски права решават дали други могат да използват повторно оригиналните им материали. В много случаи те позволяват съдържанието им да се използва във видеоклипове в YouTube в замяна на поставяне на реклами в тях. При останалите случаи обаче има няколко варианта. Блокирането на клипа е най-тежкия вариант, тоест видеоклипа няма да може повече да се гледа. Възможно е блокирането да е в целия свят, възможно е само в определени държави. Ако видеоклипът съдържа защитена с авторски права музика, собственикът може да избере да го заглуши. Това означава, че хората ще могат да гледат видеоклипа ви, но няма да могат да чуят саундтрака. В някои случаи собствениците на авторски права е възможно да ограничат устройствата, приложенията или уебсайтовете, на които да се показва съдържанието им.

Наскоро и аз получих искане по Content ID. Става дума за част от видео, което съм използвал в моe видео. Всички видеоклипове в YouTube се проверяват спрямо база от данни с файлове, изпратени до YouTube от собственици на съдържание. Алгоритмите на YouTube са много добри и засякоха моето видео точно 3 седмици след като съм го качил. След това и човек е прегледал материала, като е решил да не се премахва видеото, а да вървят реклами, чийто приходи ще са за собственика на съдържанието (аз иначе не съм пуснал реклами), както и да се събира статистическа информация.

Content ID YouTube

Става дума за видеото ми за бокса, в което съм използвал кадри на Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър, чийто собственик е Ultimate Fighting Championship® (UFC). Видеото ми е с образователна цел и пасва идеално на заглавието си „Боксът е бизнес“ 😄.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.