Заявление за отпадане на задължения поради давност

Наложи ми се да търся заявление за отпадане на задължения поради давност. В сайтът на НАП търсих бланка, но след като не открих такава реших да видя какво пише в Google. В крайна сметка ми стана ясно, че няма конкретна бланка и се пише свободен текст. Въпреки това Виктор от форума на счетоводна кантора К и К е направил много добро заявление, както и инструкции как се процедира:

Съветът ми към всеки, който има стари задължения, е да следва тези стъпки:

1. Удостоверение по чл.87, ал.6 от ДОПК (справка за здължения)

 • Самото подаване на заявлението става много бързо, тъй като за тези услуги в НАП има най-малко чакащи. При мен отне 10 минути;
 • Взима се талонче от машината на входа;
 • Безплатно е;
 • Удостоверението е готово за 2-3 работни дни.

2. Заявление по чл.168, т.3; чл.171, ал.1; чл.173 от ДОПК (за отписване на задължения по давност)

 • Тъй като НАП не предоставят такъв екземпляр, аз си направих мой вариант, който прилагам тук – изпробван е и работи
 • Заявлението се подава в деловодството на НАП (4-ти етаж, мисля 402 стая) – не е нужно талонче от машината на входа;
 • Наблягам на частта с таблицата, в която са описани всички съществуващи задължения, взети от справката. Не съм сигурен, че ще имате такъв успех ако просто напишете „Желая да бъдат погасени всичките ми задължения.“ – трябва да бъдат посочени конкретно;
 • Желателно е да посочите и телефон за връзка – може да спести време и напразно чакане, в случай че има нещо за уточняване по Заявлението.

Повече информация: http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,4646.20.html

4 Responses

 1. Ясенова 17.03.2015 / 11:27

  Ти си страхотен човек. Благодаря ти. Бъди здрав. Точна и ясна информация, и заявлението е много добре.

 2. Катя Владимирова 14.11.2017 / 13:34

  Бих желала да ми кажете какво заявление трябва да подам за изтекъл срок на давност за взимания за социални помощи за отопление на инвалид първа група с придружител, за което се води дело вече 4 години и правихме възражения , че социалната служба първо е отпуснала помощите в размер на 600 лева, а после , след 2 години проверява , че е нямала правода отпуска тези помощи. До тук аз,като дъщеря на обвиняемата, доказвах че не майка ми е виновна за това, че са попълнили бланките от социалната служба /техен служител е дошъл ва дома на майка ми/ , тя се е разписала, не е чела бланките където пише, че преди по-малко от 5 години е имала прехвърляне на имот, заради което след 2 години от приемането на бланките, социалната служба открива своята грешка, че е отпуснала неправомерно помощта и завежда дело. Сега делото , след нажщите възражения, че това е тяхна грешка, е в градския съд, но вече има и изтекъл срок на давност. Какво заявление трябва да попълня? И има ли задължителна бланка, или мога свободен текст. по кой член?

 3. Тихомир 12.10.2018 / 10:31

  Благодаря!!!

 4. Жени 14.06.2021 / 14:38

  Благодаря за точните напътствия, ще ми помогнат много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.