Как да конвертираме своя филм в DCP (Digital Cinema Package)

За да се прожектира даден филм в кино салон е нужно да бъде в DCP (Digital Cinema Package) формат. Специализирани студия се занимават с този процес, но той въобще не е евтин. Ако нямаме бюджет на помощ идва безплатното приложение OpenDCP, което както подсказва името е с отворен код. OpenDCP има версии за Windows, Mac, Linux и позволява напълно безплатно конвертирането в DCP. За целта съвсем накратко е нужно да бъдат изпълнени следните стъпки:

 1. Експортиране на видеото в 16-битов TIFF формат
 2. Конвертиране от TIFF в JPEG2000
 3. Обединяване на видеото (JPEG2000) с аудиото (WAV) в MXF файлове
 4. Създаване на DCP, което се състои от 6 файла

Danny Lacey е направил много добро 30-минутно видео, което показва в детайли процеса. Ако решите да използвате OpenDCP имайте едно на ум, че има вероятност крайния резултат да не е с перфектно качество. В случая на Danny Lacey нещата са се получили много добре, но това не означава че и при всички останали ще е така.

2 Responses

 1. Martin Sacharieff 14.08.2013 / 10:34

  Здравейте! Казаха ми, че в София има фирма (Master frame), която изпълнява поръчки за конвертиране на… какъвто и да е файл в DCP. Ð?мате ли някаква информация? С Google не мога да ги открия.
  Поздрави!
  Мартин Захариев – Майс

  • Nikola Ovcharski 14.08.2013 / 14:06

   Нямам информация, нямам опит все още, догодина ще ми трябва евентуално. Ако си конвертираш някъде видеото, може да споделиш опита си тук 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.