Проверка на брой кадри за Canon, Nikon, Pentax и Samsung

Nikon D600

Преди три години бях писал за един български сайт, където лесно и бързо може да се провери на колко кадъра е Nikon DSLR. Ако имате проблеми с този сайт или не притежавате Nikon фотоапарат има и други варианти.

Camera Shutter Count твърди, че поддържа Canon, Nikon, Pentax и Samsung модели като в дъното на страницата са изписани конкретните модели. На разположение имам няколко JPEG кадъра от Canon 650D и въпреки, че модела не е изписан в дъното реших да изпробвам сайта. Все пак с по-стари модели няма проблеми, значи би трябвало и с по-новите да е така, нали? Да, ама не, сайта не поддържа 650D, или поне JPEG, нямам RAW да пробвам. При Nikon не е така и се поддържат всички нови модели като D800, D600 и D5200.

My Shutter Count е друга алтернатива, която поддържа Nikon и Pentax. Аз пробвах с един от последните ми кадри от железния Nikon D50 и всичко работи, дори се създава отделна страница с резултата.

Разбира се съществуват и програми за инсталиране, които могат да проверят на колко кадъра е даден фотоапарат. За мен много по-лесно и бързо е да проверя онлайн с качването на снимка.

1 Response

  1. Kosta 03.12.2014 / 13:43

    Благодаря! Полезна статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.