Blackmagic Cinema Camera

Blackmagic Cinema Camera

Cinema Camera на Blackmagic Design е революционна камера. Защо? Поради две много прости причини – възможности и цена. Но нека първо започнем с малко интродукция.

Blackmagic Design е австралийска компания, която се е специализирала в изработката на оборудване и софтуер за пост продукция. През 2009 година компанията закупува пионерите от Da Vinci Systems, като по този начин и софтуера da Vinci Resolve става собственост на Blackmagic Design.

По време на NAB Show 2012 в Лас Вегас напълно неочаквано Blackmagic показаха първата си камера Cinema Camera и привлякоха вниманието към себе си.

Blackmagic Cinema Camera или накратко BCC се включва в много конкурентна ниша – Canon се бори с Nikon и Panasonic GH3 за най-добри видео възможности в DSLR, а Sony развиват своите Alpha и NEX фото/видео продукти. BCC се появява на пазара и моментално “унищожава” всичко. Защо?

dynamic range

Cinema Camera не е хибрид между фото и видеокамера, създадена е единствено да снима видео и то с уникално качество. Камерата разполага със специално разработен сензор за видео, който е способен да записва 2.5K RAW видео и разполага с уникалните 13 стопа dynamic range. За сравнение оригиналния RED One разполага с 11.3 стопа, а с него са заснети редица български сериали и филми. По-новият RED Epic разполага с 13.5 стопа, но цената започва от $21,000. Да не говорим за DSLR фотоапаратите, които въобще не могат да се мерят по този показател. BCC записва 12-битово RAW видео с резолюция 2.5K благодарение на Cinema DNG формата, тоест всеки кадър се записва като отделна RAW снимка. Това означава, че освен в специализиран софтуер за видео обработка, заснетото видео от BCC може да се отвори и обработи в Lightroom, където се постигат много добри резултати междрудругото. Записването с резолюция 2.5К позволява много качествено смаляване до 1080p Full HD в пост продукцията. Освен в RAW BCC може да записва и с два широкоразпространени кодека – Apple ProRes и Avid DNxHD, но в този случай максималната резолюция е 1080p. BCC използва стандартни SSD дискове за запазване на заснетия материал. Ако се използва RAW ще е нужен голям капацитет, поради тази причина Blackmagic Design са включили и опцията за използване на ProRes или DNxHD. Забравих да спомена размера на сензора – той не е full frame, дори не е APS-C, по-малък e, горе долу колкото размера на Micro Four Thirds матриците използвани от Olympus и Panasonic. Кроп факторът е 2.3х, което означава че обектив 50мм на Canon 5D Mark III реално ще е 50*2.3=115мм на Cinema Camera. Първоначално много потребители се оплакаха от размера на матрицата без да са пробвали камерата, но в крайна сметка се оказа, че въпреки малкия размер Cinema Camera се представя много добри в по-затъмнени условия. Важно е да се отбележи, че има разлика и в DOF-а, която може да се види във видео по-надолу.

sensor sizes

Изборът от честота на кадрите (как се превежда frame rate?) е 23.98p, 24p, 25p, 29.97p, 30p.

В момента Blackmagic Cinema Camera се предлага с избор от два байонета – Canon EF и Micro Four Thirds, което предоставя избор от много обективи. Ако вече снимате с Canon или Micro Four Thirds фотоапарат, няма нужда да закупувате нови обективи. Ð? за двата байонета са налични и много преходници. Важно е да се отбележи, че в момента има разлика между моделите с Canon EF и MFT байонет. При Canon EF има електронна връзка между тялото и обективите, което позволява управлението на ириса от менюто на камерата например. При MFT за момента няма такава връзка, но се очаква това да се промени.

Самата камера е с много изчистен дизайн, множество потребители асоциират камерата с продуктите на Apple. Факт е, че Cinema Camera разполага с Thunderbolt порт от ново поколение, което позволява изключително бърз пренос на файлове. Както знаете Thunderbolt стандартна е разработен от Intel и Apple, като тепърва започва масовото му разпространение. Като свържете камерата с компютър посредством Thunderbolt порта имате възможност директно да започнете обработката на материала без да е нужно да го прехвърляте на компютъра. BCC разполага с SDI out порт, два жака за записване на некомпресирано аудио, 3.5мм жак за слушалки, порт за външно зарядно. Няма HDMI. На гърба на камерата се намира сензорен 5-инчов екран, с който изключително лесно и бързо могат да се променят настройките на камерата. За съжаление екранът не може да се завърта, но идва със сенник в комплекта. Чрез сензорният екран бързо и лесно могат да се въвеждат различни Meta данни, които след това да са полезни в пост продукцията.

Blackmagic Cinema Camera

Стигнахме до най-хубавата част – цената. Blackmagic Cinema Camera се предлага за $3000 долара, което е по-малко от Canon 5D Mark III. При закупуването на камерата Blackmagic Design включват напълно безплатно и копие от професионалния софтуер за видео обработка DaVinci Resolve, който иначе струва $1000.

Разбира нито един продукт не е перфектен и BCC не е изключение.

  • Няма HDMI порт
  • 2.5K само в RAW формат
  • Батерията е вградена и не може да бъде сменяна. С едно зареждане може да се снима между 60 и 90 минути. Налични са външни зарядни.
  • Ергономия. За някои формата на камерата не е удобна.
  • Няма вграден ND филтър
  • Трудна видимост на LCD екрана при силна светлина
  • DOF
  • Липса на 50/60 fps

Най-големият недостатък на Blackmagic Cinema Camera е изключително трудното закупуване на камерата. Създателите от Blackmagic Design не бяха подготвени за толкова голям интерес и от пускането в продажба всички камери са доставени с месеци закъснение. Голяма заслуга имаше и доставчика на матрици, който дълго време не можеше да отстрани проблем в производството на матрици. Ако си я поръчаш днес камерата, нямаш представа кога ще пристигне. Записан си в списъка с чакащи и когато ти дойде реда – тогава. Някои потребители са чакали и по повече от 6 месеца, което е недопустимо..

Стига с толкова сухи приказки, време е за доказателства:

1 Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.