Какво е глухарче?

Ще копирам едно хубаво обяснение относно преходниците, потвърждаване на фокуса и глухарчета от Фото Форума:

“Ще се опитам максимално да ти обясня за какво става въпрос. Обективът, който имаш не може да се навие директно на Канона ти. За да го направиш трябва да си вземеш преходник. Самият преходник е ето това:

m42 - canon

Завиваш този адаптор на обектива, навиваш след това обектива на тялото и си готов за снимки. Ако не искаш, можеш да не взимаш нищо повече. Когато снимаш само с преходник, минусът е там, че няма да имаш потвърждение на фокуса. Новите обективи, които са автофокусни при фокусиране, когато са фокусирали обекта издават писукане. Е това няма да го има при теб с този обектив, защото просто обектива е изцяло механичен и няма никаква електроника по него – когато фокусираш ще трябва сам, на око да прецениш дали си успял да намериш фокуса и да снимаш. Но сам по себе си, този обектив така е и използван. На Зенита също нямаш потвърждение на фокуса 🙂

Сега, от тук нататък имаш възможност за малко “глезотиика”. Продават се така наречените “глухарчета” или по просто казано чипче, за потвърждение на фокуса:

който се поставя на преходника (лепи се), или има и готови варианти – преходник със залепено глухарче

Идеята на този чип е при завъртане на обектива към тялото, чипчето да контактува с електронните крачета на тялото и да можеш да си използваш автофокусната система на самия апарата. С две думи когато фокусираш и намериш точния фокус, фотоапарата ти да издаде същото пиукане за намерен фокус, както при овтофокусните обективи.

От тук натам има няколко разновидности на самите чипчета – най-елементарните, които нямат възможност за допълнителни настройки, такива които имо възможност за някакви елементарни настройки чрез натискане на различни комбинации от копчета на фотоапарата (така се препрограмира чипа :)) и такива, които имат възможност за малко по-сложни настройки, които включват дори настройка на самият фокус напред и назад, ако не фокусира точно, можеш да си препрограмираш чипа в зависимост от милиметрите на обектива с който снимаш, т.е. ако снимаш с 200мм, в EXIF-а на кадрите да ти се появява, че снимаш с 200mm и още дребни опции.

Цените в ebay, горе долу вървят така:

Само метален пръстен/преходник.

само глухарче, най-елементарния вариант

Средният по хубост вариянт, при който можеш да променяш фокусното растояние на обектива

Вариант, при който можеш да настройваш доста повече неща, включително и ако не ти е точен фокуса

Автор: trusinov
Линк към темата: http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1126235&t=1126235

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *